Imate recept?

Za vsakim receptom je diagnoza

V Sloveniji smo uvedli e-recept, ki je zapisan na kartici zdravstvenega zavarovanja, zato morate kartico (KZZ) imeti pri obisku lekarne s seboj.

Pomembno je, da pred izdajo zdravila na recept lekarnarja obvestite o vseh pripravkih, ki jih jemljete, saj lahko sestavine delujejo druga na drugo. V kombinacijah se lahko delovanje zmanjša, poveča ali pa v izjemnih primerih celo škodi.

Navodilom lekarnarja natančno prisluhnite in ga po potrebi prosite, naj vam ponovi nasvet o jemanju, da ga boste zares razumeli. Če se pojavijo kakršnikoli neželeni znaki, se čim hitreje oglasite pri svojem zdravniku oziroma farmacevtu.

Če pridete po zdravila za svoje bližnje, se prej pozanimajte in po potrebi tudi zapišite, kaj jemljejo. Povprašajte jih o kroničnih boleznih, morebitnih alergijah ali drugih zdravstvenih posebnostih.

Cene zdravil v Sloveniji določa Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke oziroma Zavod za zdravstveno zavarovanje. Kadar strošek predpisanega zdravila v celoti ali vsaj delno krije vaše zdravstveno zavarovanje, govorimo o zelenih receptih. Ko prejmete beli recept, morate znesek na računu poravnati sami. Ne glede na plačnika (npr. tujec, zavarovalnica), mora uporabnik imeti recept, če zdravilo v Sloveniji ni odobreno za samozdravljenje.

Pri dolgotrajnem zdravljenju vam zdravnik v nekaterih okoliščinah predpiše obnovljivi recept. Veljavnost takega recepta je različna, nikakor pa ne more biti daljša od enega leta.

Pridite, pomagali vam bomo!